La Costa Brava atrau cada estiu milers de turistes i visitants, i per això és un lloc amb un alt percentatge de segones residències, apartaments i hotels de luxe. Per aquest motiu, les promotores i constructores es fixen en la zona per a les seves noves construccions. En els darrers anys, aquesta construcció ha augmentat, posant en perill alguns dels paratges naturals de la Costa Brava, i ha fet que els diferents col·lectius naturalistes s’hagin alçat en peu de guerra contra aquestes construccions.

Per a intentar frenar aquesta destrucció de la zona, la Generalitat va aprovar, el gener del 2019, una primera moratòria que aturava durant un any la concessió de noves llicències d’obra nova a 500 metres del litoral, ampliada amb una segona moratòria que incloïa 80 sectors més no inclosos a la primera. Amb aquesta acció temporal, es pretén tenir temps per a regular bé el sector.

La realitat és que ja hi ha molts sectors que han començat les obres d’urbanització i s’ha començat a destruir el poc paratge natural que encara queda a la Costa Brava. A continuació detallem algunes de les zones amenaçades

Sa Guarda – Cadaqués

La zona de Sa Guarda es troba als límits del Parc Natural del Cap de Creus, a la part alta de Cadaqués. S’hi preveu construir una urbanització de 104 cases i un hotel de luxe en uns terrenys, de 14,89 hectàrees, amb pendents superiors al 20% i amb un mur de pedra seca de 17,6 km. La construcció implicaria la destrucció d’oliveres autòctones. També s’ha construït una carretera des de la urbanització cap a Port Lligat, residència de Dalí, amb fanals que provocaran contaminació lumínica i un gran impacte a causa dels 10 metres d’amplada de la carretera.

Actualment, el pla parcial i el d’urbanització estan aprovats, i s’han començat els treballs previs a la construcció, que ja ha provocat queixes i manifestacions d’Amics de Cadaqués i SOS Costa Brava. La moratòria aprovada per la Generalitat afecta aquest terreny, però això no ha fet aturar els treballs previs.

Sa Riera – Begur

A tocar de la platja de Sa Riera de Begur s’està construint una urbanització de luxe que consta de 52 habitatges, un hotel de luxe i noves vies d’accés a través del bosc. El projecte, anomenat Sa Riera Living, es promociona amb frases com «a peu de platja i en plena natura, gaudeix de l’exclusivitat d’una zona verge a la Cosa brava».

S’han desforestat les alzines i els pins de la zona, per a obrir la via d’accés a la urbanització, així com a extreure milers de metres cúbics de terra. Les obres vulneren les màximes pendents admeses per a la construcció.

Aquesta zona era l’última zona boscosa que quedava a les proximitats de Sa Riera, una platja que ja pateix massificació a l’estiu i que ja ha perdut la seva naturalitat.

Sos Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur ha denunciat la urbanització, i han demanat la revocació de la llicència d’obres.

El Golfet – Palafrugell

A tocar de l’Espai d’Interès Natural de Cap Roig, s’aixeca un xalet de 4 plantes, de 1.004 m², en un pendent superior al 30%. El macroxalet del Golfet multiplica per 4 el sostre edificat en l’anterior xalet (de tan sols 200 m²) i s’ha construït en un terreny sense un estudi geotècnic complet per a conèixer la situació d’estabilitat de l’obra.

Per a sostenir aquesta desmesurada obra, s’han construït dos murs que infringeixen la normativa urbanística en superar els 1,5 m d’altura.

A part de les irregularitats de la construcció, hi ha l’evident impacte visual que suposa el xalet per a la costa. Visible des del mar i els accessos a la cala del Golfet, trenca la línia del paisatge a més de tenir un estil totalment urbà i desubicat a la zona.

Arran de la construcció, el 2016 neix l’associació Salvem el Golfet, que l’agost del mateix any va presentar una denúncia urbanística a l’Ajuntament, a la qual es van adherir 2.000 persones. Aquell mateix mes, la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat insta a l’Ajuntament a anul·lar la llicència per diverses irregularitats. Salvem el Golfet va presentar un Recurs Contenciós Administratiu, i la Generalitat també.

La Pineda d’en Gori – Palamós

Pineda d'en Gori

En una zona boscosa, prop de cales i les barraques de pescador de Cala s’Alguer (Bé Cultural d’Interès Nacional), es troba la Pineda d’en Gori. En aquest espai privilegiat s’hi estan construint dos blocs de pisos, de 24 apartaments cada un, d’un estil clarament urbà que contrasta amb l’entorn verge i natural.

Els blocs tindran uns 16 metres d’alçada, fent que siguin visibles des de La Fosca i des de Cala s’Alguer, ja que s’alçaran uns 6 metres per sobre dels pins. Està projectat un tercer edifici, que encara estaria més a prop del mar, empitjorant l’impacte visual.

Es va començar a edificar el 2018, tot i que la llicència d’obres està incompleta i mal donada. Salvem la Pineda d’en Gori lluita per intentar aturar l’obra, de moment, sense resultats, ja que les obres es troben en execució.

S’Antiga – Begur

S'Antiga Begur

Aquest paratge de Begur es troba entre el nucli urbà de Begur i Sa Riera, i ja havia causat polèmica, ja que aquests terrenys havien estat una pedrera il·legal, que es va aconseguir clausurar el 2002. En lloc de restaurar la zona, es va requalificar i ara, s’hi pretén construir 24 habitatges de luxe de gran impacte visual, en una zona de naturalesa forestal.

El projecte sobrepassa els límits del Pla d’Espais d’Interès natural (PEIN) Muntanyes de Begur i Xarxa Natura 2000, a més de formar una gran pantalla visual, que seria visible des de Pals, i on s’hauria de construir, possiblement, una carretera d’accés a través del bosc.

SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur ha intentat aturar aquestes obres a través de diverses denúncies, però de moment, el projecte segueix endavant, tot i les irregularitats que aquest col·lectiu ha denunciat.