La figura de Josep Pla va lligada a la Costa Brava, especialment la seva població natal Palafrugell i el seu entorn. Per això, us proposem una ruta per conèixer els llocs més emblemàtics de la figura de l’escriptor baix empordanès.

· Laia Bodro

Palafrugell

Al carrer Nou 51 es troba la casa on va néixer l’escriptor, actualment seu de la Fundació Josep Pla. Aquesta fundació s’encarrega de la conservació i promoció de l’obra de l’escriptor empordanès. La seu és visitable, i a més de poder consultar l’obra i biblioteca de Pla, hi ha una exposició permanent, audiovisuals i diferents esdeveniments i cursos.

De la seva casa natal es passa a la casa on va viure la seva infantesa, al carrer Torres i Jonama 56. La casa, que actualment és propietat d’una de les nebodes de Pla, no és visitable. D’allà es va a la Plaça Nova, centre neuràlgic de Palafrugell i seu del Centre Fraternal, on Josep participava en les tertúlies, passant pel carrer Estret, nom d’una de les seves obres.

Tamariu

«El nom de Tamariu prové indubtablement dels tamarius que creixen a les voreres de la riera que desemboca a la sorra de la platja»

Des del centre de Palafrugell s’agafa el camí vell que porta cap a Tamariu. Allà, a part de la població, es pot caminar pels penya-segats de Sant Sebastià, o arribar fins a la cala Aiguaxelida de Begur, on Pla va passar moltes estones amb el seu amic pescador Hermós.

Llafranc

La ruta segueix pel camí de ronda, vorejant el far de Sant Sebastià, fins a arribar a la platja de Llafranc, espai que Pla elogiava sovint a la seva obra. De Llafranc, es torna a agafar el camí de ronda, en direcció Calella, passant per la platja de Canadell: «Una de les majors delícies del Canadell és anar, havent dinat, a jeure un parell d’hores, a l’ombra del ventre d’una barca».

Far de Sant Sebastià

Calella de Palafrugell

La família de Josep Pla estiuejava a Calella, i per això l’escriptor tenia en gran estima a aquesta bonica població: «Confesso que tinc una certa debilitat per Calella de Palafrugell. En realitat forma part, molt directament, del meu poble. És un dels llocs que tenen més gràcia de la nostra costa nord. És un poble prodigiosament bonic –sobretot vist des del mar.» (Aigua de mar. OC II, 1966)

La ruta Pla per Calella és extensa i porta a descobrir els racons més emblemàtics de la població.

Llofriu

La ruta continua per Llofriu, visitant la casa on Josep Pla va viure la major part de la seva vida, el Mas Pla. La casa és propietat dels hereters de Pla, però no és visitable.

D’allà se segueix fins al cementiri de Llofriu, última parada de la ruta, per a visitar la tomba de Pla, enterrat aquí per desig exprés del mateix autor.

Mas Pla