Quan el Nadal ha passat, la Costa Brava ja es comença a preparar per una de les seves festes més arrelades i celebrades pels seus habitants: El Carnaval. Reconegut arreu de Catalunya, el Carnaval a la Costa Brava és una d’aquelles festes que s’han de veure com a mínim un cop a la vida.

Entre mitjans de febrer i principis de març, depenent de l’any, Platja d’Aro, Roses, Palamós, Blanes, Lloret i molts més municipis es posen la disfressa i gaudeixen del Carnaval, que a molts llocs es viu com la festa major d’hivern. A continuació trobaràs una selecció dels carnavals més espectaculars de la Costa Brava.

Platja d’Aro

Probablement la rua més multitudinària i mediàtica de la Costa Brava. Gairebé 70 colles vingudes d’arreu de Catalunya desfilen per tota l’Avinguda s’Agaró el dissabte a la tarda, aplegant una gran quantitat de públic que durant les més de 5 hores que dura la rua, gaudeixen i ballen amb els participants, que durant mesos han preparat coreografies, disfresses i carrosses al detall.

L’acte estrella del Carnaval de Platja d’Aro és la rua, però no és l’únic: balls, concerts, cercaviles, concursos i moltes més activitats centren l’atenció durant les dues setmanes que dura la festa a la població del Baix Empordà.

Costa Brava Sud

La Selva marítima fa vuit anys que va decidir unir esforços pel Carnaval i fer així que el Carnaval de la Costa Brava Sud sigui un dels més espectaculars de la zona. Durant tres setmanes, Blanes, Lloret i Tossa acullen les seves respectives rues i diferents actes de celebració.

Lloret dóna el tret de sortida, amb dues rues, i segueix amb la rua de Blanes. Al cap de dues setmanes, Tossa agafa el relleu amb la rua de la Ressaca i el concurs de coreografies «Sambòdrom», que tanca els actes del carnaval més multitudinari de la Selva.

Sant Feliu de Guíxols

El carnaval està tan arrelat en aquesta població costanera que es va canviar un dels festius locals de la festa major pel divendres de carnaval, el dia de la rua nocturna, que inaugura el carnaval de la Costa Brava centre -tot i que no es promociona conjuntament, com el de la Costa Brava Sud, Platja d’Aro, Santa Cristina i Sant Feliu celebren els seus carnavals amb harmonia- i que fa uns anys va recuperar el seu tradicional recorregut per la carretera de Girona.

Un dels atractius del carnaval ganxó, a part de la rua, és la forma com ho viuen les colles locals, que comencen amb el sopar de colles, segueix el dijous gras amb la presentació del Carnestoltes, i té la seva gran nit amb el ball del tongo, anomenat així per les cridòries del públic en donar els premis de la rua.

El diumenge al matí se celebra una altre rua, aquest cop matinal, que passa pel passeig marítim.

Palamós

Palamós, com Sant Feliu, és d’aquells carnavals en què el seu principal atractiu és la manera en com les colles ho viuen, i és que el Carnaval de Palamós està pensat i fet per les colles de la vila. El fet que la rua principal coincideixi amb la de Platja d’Aro, fa que les colles no es moguin de Palamós. Però aquest fet no fa que la gent de fora no pugui gaudir dels seus actes, ja que probablement són els més espectaculars de la Costa Brava.

El dissabte abans de Carnaval se celebra el sopar de colles i la presentació del rei i la reina a la Nau dels 50m. I no és una presentació qualsevol, ja que les colles encarregades de regnar el carnaval produeixen un espectacle dels que deixen bocabadats: teatre, balls, música, colors, purpurina i lluentons fan de la presentació un dels actes més especials d’aquest carnaval.

Si a la desfilada ja es pot entreveure l’alt nivell de les comparses, sigui amb una disfressa cuidada al detall, amb unes coreografies mil·limetrades o amb la broma com a bandera, el diumenge a la nit es pot veure el veritable potencial d’aquest carnaval. El diumenge a la nit les colles tornen a la nau dels 50m per presentar els seus balls dalt d’un escenari i competir a l’Exhibició de comparses: algunes per les millors coreografies o espectacles, i d’altres per la millor peça d’humor.

El carnaval es tanca amb la mort del rei Carnestoltes, que com marca la tradició, acaba llançat al mar!