L’Empordà té una forta tradició vinícola, que els últims anys, gràcies a la Denominació d’Origen Empordà, ha agafat especial importància. El clima de la zona, gràcies a la Tramuntana, els hiverns poc gèlids i la brisa marina que a l’estiu evita les temperatures tan altes, fan que sigui un espai ideal per a les vinyes. La Costa Brava manté un fort lligam amb la cultura vinícola, i per això us proposem una ruta per apropar-se als vins de l’Empordà i al territori.
Començarem la ruta a Capmany, al Celler Gran Recosind, el pioner del vi de criança a l’Empordà. A la visita es pot veure la bodega, del segle XVI, i d’estil romànic-gòtic; així com la bodega modernista del segle XX.
Un cop acabada la visita, recomanem fer una volta pel municipi, que disposa de molts cellers i té una forta tradició vinícola.
De Capmany ens dirigirem a Peralada, més concretament al Castell de Peralada, antic centre del comtat i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Després de visitar els jardins, que a l’estiu acullen el prestigiós festival Jardins Castell de Peralada, entrarem al Castell, que inclou diferents museus: el Museu del Vidre i la ceràmica, l’Església i el Claustre, la Biblioteca i el Museu del Vi.
Ubicat a les antigues bodegues dels frares carmelites, i conté una àmplia col·lecció d’objectes relacionats amb vins. La visita al museu és únicament guiada i dura aproximadament uns 55 minuts, però permet conèixer la forma de fer el vi de més a prop, a més d’admirar la bonica arquitectura del Castell.
La següent parada és a la costa, a Roses, al Celler Coll de Roses, seu del Wine Family Museum, un museu que a través d’un recorregut sensorial permet descobrir el món del vi i la seva elaboració.
Però un dels seus atractius són les vinyes, situades al Parc natural del Cap de Creus, i les oliveres que es troben davant les vinyes, també propietat del celler.
De Roses, anirem cap al Baix Empordà, per apropar-nos a una part molt important de la indústria de la zona, estretament lligada al vi: el suro.
Palafrugell, capital surera, disposa del museu del Suro, situat en una antiga fàbrica, que va ser la més important del sector. El museu és un recorregut per la indústria del suro, des de la seva extracció de l’alzina fins als seus usos, especialment com a taps de vi.
Per acabar la ruta del vi de l’Empordà, ens dirigim a Calonge, una petita població envoltada de vinyes. Són molts els cellers que es poden visitar, i activitats relacionades amb el vi, ja que Calonge es mostra molt orgullosa de la seva relació amb les vinyes.
Una bona època per gaudir d’aquesta ruta és al setembre, quan la calor ja és més suau i a les vinyes se celebra la verema, i els cellers s’omplen d’activitats per a tota la família i viure de prop la recollida del raïm.