La Costa Brava no només és sol i platja, també és rica en cultura i història, per això hi ha una gran quantitat de museus que no et pots perdre si vols viure l’experiència de la Costa Brava al complet.

Museu- Teatre Dalí

Museu-Teatre Dalí

Construït sobre les restes de l’antic teatre de Figueres, el Museu Dalí és un dels més visitats de Catalunya, i és considerat com l’objecte surrealista més gran del món. L’edifici en si ja és una obra d’art, les pares plenes de figures en forma de pa, la torre Galatea amb els característics ous a dalt de tot, i la cúpula geodèsica formen un conjunt inconfusible.

Per a conèixer bé l’obra de Dalí, s’ha de visitar el triangle dalinià, que consta del Museu a Figueres, el Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa Museu Salvador Dalí de Portlligat.

Ruïnes d’Empúries

Ruines d'Empúries

Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, son una de les ruïnes més ben conservades de l’època romana i grega. La ciutat d’Empúries va ser l’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica, i avui en dia, encara podem passejar pels carrers de la ciutat antiga, veure les restes de les cases, observar els mosaics que decoraven els terres o l’escultura del déu Esculapi al Museu Arqueològic que es troba dins de l’església de la Mare de Déu de Gràcia.

Espai Carmen Thyssen

Espai Carmen Thyssen

Des del 2012, el Monestir Benedictí de Sant Feliu de Guíxols acull una exposició temporal amb obres de la col·lecció Thyssen, amb la idea que aquesta temporalització passi a ser permanent. De juny a octubre obres d’artistes de l’altura de Gauguin, Van Gogh, Kandinsky i Matisse passen pel Palau de l’Abat del Monestir en una de les exposicions més visitades de la comarca. Val la pena aprofitar la visita per a veure el Museu d’Història de Sant Feliu i el conjunt monàstic de la ciutat.

Fundació Mascort

Ramon Mascort Amigó, apassionat de l’art i el col·leccionisme, va crear el 2007 la Fundació Mascort, amb la seu a casa de la seva àvia, a Torroella de Montgrí. La casa és d’estil colonial, molt ben conservat i que per si sola ja val la pena visitar, especialment el seu pati interior. A més, a dins s’hi troben col·leccions d’art que tenen com a objectiu el coneixement i l’estudi de la història i l’art. Una visita obligada!

Museu de la Pesca

Museu de la Pesca

Per a conèixer de primera mà com és la vida dels pescadors i tot el que envolta el món de la pesca, Palamós va obrir el 2002 el Museu de la Pesca. A part de l’exposició permanent al Tinglado, l’antic magatzem portuari, es pot viure en primera persona l’experiència de pujar en un vaixell barquer gràcies a les embarcacions «Gacela» i l’«Estrella Polar». El museu programa durant tot l’any un munt d’activitats per a saber més sobre el món pesquer.

Terracotta Museu

Terracotta Museu

Si per alguna cosa és coneguda La Bisbal d’Empordà, és per la seva tradició ceramista. Per això, en visitar la capital del Baix Empordà val la pena acostar-se a l’antiga fàbrica de revestiments ceràmics Terracotta, la més antiga de la ciutat i reconvertida actualment en seu del museu Terracotta. Més d’11.000 peces, tant actuals com històriques, expliquen la història de la ceràmica i els seus usos, però també destaquen la visita als antics forns i a les xemeneies de l’antiga fàbrica, o una mostra de rajoleria i ceràmica de creació.

Museu de la Mediterrània

Dedicat al mar que banya les costes gironines, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí també acull el Centre d’interpretació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Està situat al centre de Torroella, a l’edifici conegut com a Can Quintana, una casa pairal de finals del segle XV i inicis del segle XVI. Com a detall per als més petits, dins del museu s’hi poden contemplar els gegants antics de la vila.

Ruïnes d’Ullastret

Ruïnes d'Ullastret

A Ullastret es troben les restes del poblat ibèric més gran de Catalunya, situats al Puig de Sant Andreu i que van ser la capital de la tribu ibèrica dels indigets. A la visita, es pot conèixer com eren i com vivien els ibers, i a més, visitant el museu (que forma part del Museu Arqueològic de Catalunya), es podran recórrer els carrers de la ciutat ibèrica tal com eren, i veure un munt de restes arqueològiques trobades al jaciment. Una visita espectacular per a saber molt més del nostre passat.

Museu del Suro

El Baix Empordà va ser un dels grans productors de suro i Palafrugell és un dels grans noms en aquesta indústria. El museu del suro es troba en una antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial a Espanya. A dins, es pot conèixer el procés de producció del suro, des de la seva extracció de l’alzina fins a la producció de taps, així com la història d’aquesta indústria i la seva evolució al llarg dels anys.

Museu del mar

Dins d’una casa indiana del Passeig del Mar de Lloret coneguda com a Can Garriga, es troba el Museu del Mar, un recorregut històric de la influència que ha tingut el mar en la població selvatana. El museu és modern, adaptat a les noves tecnologies que permeten viure de prop una experiència naval.

Can Mario

L’empresari i farmacèutic Antoni Vila Casas fa fundar el 1986 la Fundació Vila Casas amb l’objectiu de promocionar l’art català i la salut. A la Costa Brava la fundació disposa de dos espais: Can Mario, a Palafrugell, i el Palau Solterra a Torroella de Montgrí. Can Mario està ubicat en una antiga fàbrica surera de l’empresa Miquel & Vincke, i està dedicat a l’escultura. Disposa d’una col·lecció d’escultures d’artistes empordanesos al Jardí de Can Mario i la Sala Empordà, dedicada a mostres d’autors vinculats a l’Empordà.

Palau Solterra

Palau Solterra

Construït al s. XV, el Palau Solterra va ser la residència dels comtes de Torroella de Montgrí. Actualment, gràcies a la Fundació Vila Cases alberga la Col·lecció permanent de fotografia contemporània i exposicions temporals. Pels amants de la fotografia és una visita indispensable, i a més, permet contemplar el palau dels comtes i admirar la seva bellesa. Es troba al carrer de l’església, just davant de la seu de la Fundació Mascort i a pocs metres del Museu de la Mediterrània.